Diabetes hoort bij Eva, of ze het wil of niet.

Eva

Eva danst. Op zijn minst 2x per week. Eva fietst. Elke dag 7 km heen en terug naar school. Eva is jarig. 15 jaar oud. En wil afspreken met haar vriendinnen, want daar houdt ze van. Alleen voelt ze zich vandaag niet zo lekker.

Eva is het zat. Eva heeft diabetes en is 24 uur per dag, 7 dagen per week met die stomme diabetes bezig. Maar Eva wil dat niet. Eva raakt gefrustreerd door haar wiebelende bloedglucosewaardes. Dan weer te hoog, dan weer te laag en ze weet niet precies hoe het komt. Voelt zich ook niet oké bij die schommelende waardes. Soms voelt ze zich verdrietig en heeft ze behoefte aan herkenning. Maar niet van haar ouders. Ook al doen die echt wel hun best.

Maar dan. Dan komt Eva in aanraking met Diabeweeg. Een app die ze op haar telefoon installeert. Een app die haar stimuleert om elke dag te bewegen. Echter, niet zomaar bewegen. Bewegen met een spelelement. Bewegen met een uitdaging om doelen te bereiken.

Daarnaast geeft de app Eva inzicht in haar bloedglucosewaardes en laat zien hoeveel energie ze kwijt is aan haar dagelijkse activiteiten zoals het fietsen naar school, het maken van een toets of het volgen van een gymles. Hierdoor leert Eva haar diabetes steeds beter kennen en wordt zij bewuster van wat diabetes met haar doet en hoe ze hierop in kan spelen.

Eva leert via de app nog meer. Ze leert nieuwe mensen kennen. Lotgenoten. Jongeren die net als zij diabetes hebben. Met hen kan ze praten. Bijvoorbeeld over hoe fijn het is als ze de dag start met een bloedglucosewaarde van 4.8, of hoe stom het was dat ze gister bij haar dansles even moest stoppen omdat haar suiker te laag was. Of ze bespreken niet-diabetes dingen, als hoe naar de leraar deed toen ze even met haar klasgenoot zat te praten of dat haar ouders zich zo met haar bemoeien en ze daar niet altijd op zit te wachten.

De app is geen wonderapp. De app kan de diabetes namelijk niet laten verdwijnen. Maar voor Eva is haar eigenwaarde door de app gestegen. Ze staat er niet alleen voor en ze leert hoe nog beter om te gaan met haar diabetes. Het hoort immers bij haar. Of ze het wil of niet.

Als Eva voor een afspraak naar het ziekenhuis moet, laat ze de app aan de diabetesverpleegkundige, diëtist én kinderarts zien. Naast de HbA1c waarde (gemiddelde bloedglucosewaarde van de afgelopen drie maanden) krijgen de zorgverleners veel nauwkeurige informatie over Eva en haar gezondheid. Hierdoor kunnen zij haar nog beter begeleiden en voorzien van tips of tops. Een echte win-win dus. Eva weet ondertussen dat een juiste HbA1c waarde belangrijk is voor haar gezondheid in de toekomst.

Eva is blij met de app en de bijbehorende hulp. Maar ze is vooral blij met de positieve stimulans die ze er dagelijks door krijgt. Ook wanneer haar bloedglucosewaarde veel te hoog is, krijgt ze niet op haar kop. Wel wordt ze continu uitgedaagd om zichzelf te verbeteren. Bijvoorbeeld door het zetten van 7000 stappen per dag of het winnen van de ‘Sugar contest’. Het stimuleert haar op vele manieren.

Binnenkort heeft Eva met een groepje diabeten die ze kent via de app afgesproken. Ze gaan nieuwe challenges verzinnen en gewoon even gezellig kletsen. Zomaar. Omdat het kan en vooral omdat het fijn is om even niet anders te zijn. Toch nog iets positiefs, aan die stomme chronische ziekte. Was getekend Eva…